Back to school - Pluggakuten

I enlighet med en ny termin och skolstart för mig och många andra tänkte jag dela med mig av mina bästa tips för att göra pluggandet enklare och mer efektivt. Ju fortare en får sina uppgifter gjorda desto mer fritid och mindre stress inför prov/tentor.
 
 
POST-IT
Post-it lappar är en grym hjälp när du ska plugga. Med deras hjälp kan du markera stycken och infoga anteckningar utan att du behöver klottra i dina böcker. Jag använder mig av tro olika storlekar.
1. De små märkflikarna använder jag för att markera sidor i böcker. Om jag t.ex ska läsa ett kapittel inför en föreläsning så markerar jag det viktigaste sidorna med en liten märkflik i hörnet, så att den sticker ut litegran ur boken när den är stängd. Dem är även bra föra att på samma sätt markera i din kalender när du har prov/tenta.
2. De normalstora post-it lapparna använder jag om jag vill lägga till egna anteckningar eller hänvisninar i mina böcker eller anteckningar.
3. Samma med den mindre varianten av post-it lappar. Även dem använder jag för extra anteckningar och tankar.
Post-its är även jätte bra till små påminnelser. Om jag behöver läsa ett visst antal sidor inför något så skriver jag bara ner sidnumrerna på en post-it och sätter den på boken i fråga.
 
MARKERINGSPENNOR
Ge dina anteckningar färg. Stryck över det viktigste och det du behöver träna extra på i dina anteckningar och använd olika färger för olika saker. Exempelvis;
Rosa - Träna extra på.
Gul - Det du behöver kolla upp.
Grön - Viktigt! Kommer med största sannolikhet på provet/tentan.
 
 
PLUGGA TILLSAMMANS
Att plugga tillsammans innebär att ni är flera som hjälps åt att lösa problem och komma på svar. Du och dina studiekamrater kan förmodligen förklara det ni ska lära er för varandra bättre än vad läraren skulle ha gjort. Ingen av er går miste om det sociala pga plugg och som paus kan ni bara prata löst om andra saker. 
 
PLUGGA INTE HEMMA
Separera skolan från hemma och plugga någon annanstans. Jag tycker att det r så mycket lättare att fokusera om jag t.ex sätter mig på ett cafe eller på bibloteket och pluggar. Då är jag där för att plugga och inget annat. Hemma är det lätt att bli distraherad eller att plöttsligt tycka att det är jätte roligt att vika tvätt i stället för att plugga. 
 
LÅTSAS VARA INTRESSEAD
Du kan lura dig själv, om du försöker vara intresserad. Låtsas att det är ditt absoluta favorit ämne och kör igång. Jag har faktiskt märkt att det funkar för då hittar du alltid någonting i det du läser som du finner intressant på riktigt.
 
 
TA PAUSER
Om du känner att du inte ka ta in något och att allt bara grötar i hop sig i ditt huvud. Ta en paus. Gå ut och ta lite frisk luft eller hämta ett glas vatten. Det kan räcka med 5 minuter för att få tillbaka fokusen.
 
 
GÅ OCH LÄGG DIG I TID
Detta är nästan det viktigaste. För att det du just har läst ska fastna så behöver du vila. Din hjärna behöver få slapna av och sortera informationen. Så bestäm en tid då du ska gå och lägga dig och forsätt inte efter den tiden.

BELÖNA DIG SJÄLV 
Om du t.ex har lyckats extra bra på dina prov eller en inlämningsuppgift belöna dig själv. Det kan vara allt från att titta på film eller luncha med dina vänner till att köpa ett par nya skor. Och kanske det viktigaste kom ihåg att göra roliga saker också, inte bara plugga och stressa. 
 
♦ ♦ ♦
 
TIDIGARE INLÄGG
Linda

Bra tips <3

Svar: Tack!
Evelina