Ett moln på min himmel

 
Bonjour Tristesse (titeln på den första svenska utgåvan var Ett moln på min himmel) av Francoise Sagan, handlar om en sjuttonårig flicka och hennes pappa som drömmer bort den ena solgassande dagen efter den andra på franska Rivieran. Men deras levnadsglada livsstil hotas av faderns nya förälskelse. En förälskelse i en kvinna som inte liknar någon av hans tidigare älskarinnor. Anne är ordningsam, mogen och likgiltig inför deras sätt att leva. Hon, till skillnad från faderns tidigare älskarinnor, utgör ett hot mot hela Céciles tillvaro och hon gör det därför till sitt uppdrag att få dem att gå skilda vägar. 
 
Cécile upplever sig själv som universums centrum och bokens beskrivning av hur Cécile tänker och agerar ger en blicken av att hon är ganska manipulativ och beräknande. En glömmer ofta att hon bara är 17 år. Hon har ett förhållande där hon njuter av närhet och sex men känner kärlek gör hon inte. Hon ser det som att hon och hennes pappa är två av en särskild art som inte behöver andra människor. Hon porträtterar en fasad som hela tiden är kylig och beräknande - tills sorgen och hennes dåliga samvete överrumplar henne. Den sorg som blir hennes brottning med sig själv och sina handlingar.
 
 
Det är inte svårt att förstå att detta var en kontroversiell bok när den kom, 1954. Cécilie njuter av sex, vilket på 50-talet nog var fullkomligt skandalöst att porträttera, men på ett ställe i boken beskrivs hennes orgasm och jag fattade först efteråt vad det var jag hade läst om. Bra skriven men med dagens erotiknovell mått mätta lite försiktig.
 
Jag älskar känslan av sommarmorgnar, kaffe och kyssar. Språket, överlägsenheten och den allmäna franska auran. En bok som trotts sina få sidor hinner snärja en in i historien och leker med tanken på vad som är ett lyckligt slut och vad som är bekvämt.
TIDSTJUVEN

Måste ju bara läsa den där boken.
...så fort jag avverkat alla de övriga hundra böckerna på min "Att läsa"-lista. :'D Så många böcker, så lite tid.

Svar: Så många böcker så lite tid ...Känner igen detta på sätt och vid underbara dilemma
Evelina

Amanda Jona [SPONTAN]

Tack för boktipset! :)

Svar: Varsågod!
Evelina