Hur du håller ditt hem städat

Med en liten ettåring och i alla fall en förälder som inte riktigt är en städad och organiserad person så håller vi endå våran lägenhet relativt undanplockad och ren mellan veckostädningarna. Jag och Markus har byggt upp vissa rutiner för att hålla våran lägenhet organiserad och jag tänkte dela med mig av dem bästa tipsen.
 
 
PLOCKA UNDAN 
Främst utrymmen så som köket och badrummet ser mycket mer städade ut om du plockar bort saker från bänkar och handfat. Det får även alla öppna utor att se större ut och mer organiserade.
 
STOPPA UNDAN SAKER DIREKT
Du sparar så mycket tid och energi på att göra saker på en gång. Om du kommer hem och ska ta av dig jackan häng upp den släng den inte på stol. Har du läst en bok, stoppa tillbaka den i bokhyllan istället för att låta den ligga framme. Du sparar tid eftersom du bara behöver göra det en gång istället för att ställa undan saker efter att du har lämnat dem framme.
 
VAKNA UPP TILL ETT STÄDAT HEM
Gör det till en rutin att plocka undan innan du går och lägger dig. Då vaknar du upp till ett undanplockat hem och du behöver inte börja dagen med att plocka undan från köksbordet.
 
 
VISA UPP DEKORATIONER PÅ FAT
Om du är en sån person som gärna har ljus och blommor framme på vardagsrumsbordet. Skaffa en bricka att ställa allting på för det ser mycket mer samlat och organiserat ut att ha saker i grupp än ensamma.  
 
HÅLL VÄGARNA RENA
Ditt hem kommer att se mycket större och renare ut om du inte täcker väggarna med tavlor, foton och prints. För om du har massor av tavlor och foton på dina väggar så ser det väldigt rörigt ut. Fokusera istället på en viss vägg eller på några enstaka tavlor som du sätter upp. Det ser mycket mer genomtänkt ut om du har en vägg som är din tavelvägg eller om du bara har några få tavlor på dina väggar.
 
 
LÄGG SAKER I LÅDOR
Istället för att låta saker som paddan, tidningar, leksaker och underlägg till glas ligga framme plocka undan det direkt eller ha förvaringslådor som du bara kan skyffla ned saker i. Vi har t.ex en hylla med plastlådor från IKEA som vi lägger alla Helmers leksaker i. Ingen av hans saker har någon speciell plats det ska bara ned i lådorna.
 
SORTERA EFTER FUNKTION
Om funderar ut vilka funktioner dina saker har och om du sen sorterar dina saker efter dem så sparar du massor av tid när du behöver någonting. Vi har t.ex en låda där vi har alla teknikprylar. Så om vi behöver en mobilladdare, ett minneskort eller ett par hörlurar så vet vi exakt vart vi ska leta.
 
SEPARERA SAKER
Vi har förvaringslådor som vi använder för att sortera saker t.ex i badrummet. På så sätt kan vi separera kroppsprodukter från hårprodukter och duschtvål och schampo från plåster och salvor. På så sätt vet vi vart saker finns och allt har sin plats.
 
 
FÄRGKODA
Ha inte saker i alla regnbågensfärger! Detta kommer från någon som älskar färg och framförallt pastell. Om du har en gul soffa, röd matta, brun byrå, blått köksbord och mintgrön vattenkokare (ja mitt hem har sett ut så) så får ögonen aldrig vila. Det blir inte enhetligt och då tolkar dina ögon det som att det är stökigt. Detta kan också överföras på din garderob eller dina nagellack. Det ser mycket bättre ut, du sparar tid när du ska leta efter någonting och det ser mycket mer tilltalande ut. Speciellt om du har en öppen garderob.
 
MULTI TASK
Förut så gjorde vi så att vi hade en dag i veckan när vi skulle städa. Det blev så jobbigt just på grund av att vi skulle plocka undan efter att vi i en vecka bara lämnat saker framme. Om du lägger tillbaka saker direkt och plockar undan i slutet av dagen så behöver du i princip bara dammsuga och städa toaletten när städdagen kommer.
 
STÄDA MEDAN DU GÖR ANNAT
En av dem största anledningarna till att jag inte vill bjuda hem folk är för att jag tänker att jag måste städa undan innan. Men om du plockar undan medan du väntar på att någonting annat ska bli färdigt så håller du alla ytor fria utan att behöva städa och du blir mindre stressad. Om du t.ex torkar av diskbänken och stoppar disken i diskmaskinen (alt. diskar det i diskhon) medan du lagar mat så är köket rent när maten är färdig.
Amanda

Vilka bra tips! :D

Amanda Jona [SPONTAN]

Himla bra inlägg! :)

Svar: Tack! Det gör mig glad att få höra.
Evelina