Hur du hittar en egen lägenhet

Jag flyttade hemifrån när jag var på väg att fylla 16 för att gå gymnasiet i en annan stad. Då bodde jag i mina föräldras sommarstuga och jag flyttade inte hem efter det utan har fortsatt att hitta mitt eget hem. Efter gymnasiet har jag sammanlagt bott på 5 olika ställen inom loppet av 4 år. Det har varit andra hands kontrakt och en massor av tid på blocket med privata lägenhetsannonser och nu bor jag och Markus äntligen på ett förstahandskontrakt i en stor 3:a. Vi har haft tur men vi har också legat på och sökt och sökt och sökt. Men det är svårt att få tag i en lägenhet och jag tänkte dela med mig av lite tips som i alla fall jag har haft nytta av.
 
 
Tips för att få en lägenhet!
 
1. Lägg ut en annons på blocket!
En annons kostar lite mer än 100 kr men det är väl spenderade pengar om en får en lägenhet. Min och Markus första gemensamma lägenhet fick jag via en sådan annons. De som lägger ut hyres annonser på blocket vill verkligen hyra ut sin lägenhet och till någon som är vettig. Den som hyrde ut till oss tyckte att det var fördelaktigt att kunna läsa sökandes annonser, istället för att välja bland 300 svar som en får via en lägenhetsannons. 
 
2.  Men var kritisk mot de svar du får på annonsen!
Många försöker tyvärr utnyttja oss unga som behöver boende. Så om något inte verkar stå rätt till, verkar oseriöst eller läskigt strunta i det! eller googla personen. Kolla upp om det verkar seriöst, typ om lägenheten faktiskt finns eller om någon annan varnar för just denna hyresvärd.
 
3. Ställ dig i bostadskö så fort du kan!
Även om det dröjer något år tills du funderar på att flytta hemifrån så ställ dig i bostadskö. Det ser olika ut i olika kommuner men jag ställde mig i kö på bostaden (Umeå) när jag var 16 - 17 och jag hade ändå långt ifrån den kö-tid som behövs för att få en lägenhet här. Är du student så får en dock förtur, så ställ er i kö!
 
4. Googla privata hyresvärdar!
Det finns många privata hyresvärdar i alla städer och dem marknadsför sig inte alltid så bra. Mycket för att inte bli nedringda. Men googla och ring, skicka mail eller brev. Vissa tar exempelvis vara emot sökanden via brev och då är det ofta väldigt få som söker. "Ingen" värkar nämligen skriva och posta brev idag. 
 
5. Sök lägenhet tillsammans! 
Oavsett om det är en partner eller en kompis så bo tillsammans. Det blir hälften så dyrt och ni får dubbelt så många kontakter att höra av er till. 
 
6. Ge inte upp!
Förnya din annons, svara på andras annonser, kolla dina bostads poäng, kolla med folk du känner, be dina föräldrar eller andra vuxna att höra sig för på jobbet, googla upp privata hyresvärdar och fortsätt kämpa.
 
Det var mina tips. Jag hoppas dem är till någon hjälp och jag önskar er lycka till i eran bostadsjakt.