Mona Lisas leende

 
Katherine Watson börjar som lärare i konsthistoria på Wellesleys' college för kvinnor och under hennes första lektion märker hon att hennes elever är pålästa, både på litteraturen och på kursplanen. Dem har pluggat in författarnas åsikter och kan redan det hon har tänkt undervisa om. Katherine känner att hon har misslyckats men bestämmer sig för att ta nya tag och ändrar om hela sin kursplan. Det hon vill lära sina elever är att tänka själva utifrån frågan vad är konst och vem bestämmer det? Många av eleverna tycker att det är intressant men hon får också motstånd, främst av Betty Warren klassens mest konservativa elev. På Wellesley håller dem på traditioner och Katherines åsikter och undervisning leder snabbt till konflikter. Hon har höga ambitioner om att lära sina studenter att livet har mer att erbjuda dem än att sitta och fördriva tiden i väntan på ett frieri.

 
Den här filmen utspelar sig under 50-talet i USA och handlar om att kvinnor oavsett förväntningar, normer och traditioner borde och kan följa sina drömmar. Katherine fungerar som den visa gudmodern och många av hennes studenter ser upp till henne för hennes fria sätt och vassa åsikter. Men även hon får kämpa med sin uppfattning om andra. När en av hennes studenter nekar en plats på Yale för att istället gifta sig och fokusera på att bilda familj tvingas hon omvärdera sina åsikter och inse att även hon har en bild av hur en bör göra.

"I thought I was headed to a place that would turn out tomorrow's leaders, not their wives!"

Flickorna på Wellesley har från barnsben fått lära sig att deras roll att fylla är att hitta en man och sen finna sig i livet som hemmafruar. Att sköta hemmets sysslor och ta hand om en familj är det som kommer göra dem lyckliga. Men ingen har någonsin frågat dem vad dem vill. Katherine, som själv inte är gift och har valt en annan väg i sitt liv, kommer och berättar för dem att detta inte är allt. Att dem inte ska låta andra säga åt dem vad dem ska tycka utan tänka efter själva vad dem vill. Att deras liv, intellekt och värde inte definieras utifrån deras relationsstatus.

 
Mona Lisas leende (Mona Lisa Smile) är en av mina absoluta favorit filmer. Jag blir alltid glad och energifylld när jag ser den. Trotts att den utspelar sig på 50-talet belyser den en problematik som fortfarande är aktuell och den gör det inte aggressivt. Den är feel good drama med lite romans och rollerna är till större del kvinnor. Kvinnor i olika skeden i livet och med olika personligheter och mål i livet. Utöver Katherine handlar filmen om några av hennes studenter och delarna med dessa tjejer är så härliga. Det är som att en blir en del av deras gemenskap under filmens gång och jag känner igen mig i dessa kvinnor och i deras resa mot vuxenlivet.

Filmen finns att se på netflix.
Sandra

Åh jag älskar Maggie Gyllenhaal i denna film! Fast jag älskar henne i alla hennes filmer iofs haha

Svar: Hehe. Ja hennes roll i denna film är grym. Hon tillför mycket till historien.
Evelina

Josse

Åh måste se den!

Svar: Do! Den är verkligen jätte bra!
Evelina

♫♪ sandra

åh älskar kostymdraman!

Svar: JA! Jag med!
Evelina