Om plugg, jobb och karriär

 
Vad ville du bli när du var liten?
När jag var lite ville jag bli artist. Jag ville stå på scen och sjunga och dansa. Melodifestivalen var ett särskilt mål jag hade.
 
Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?
Då ville jag bli journalist. Jag ville jobba med att skriva och det var det enda yrket jag visste om där man fick skriva mycket. Förutom författare då vilket jag nog egentligen ville bli, men författare blir en ju inte bara så där.
 
 
Gick du någon nishad gymnasielinje?
Ja, jag gick estetiska programmet – musik och det var en helt underbar tid. Trotts att mycket inte gick som planerat och att jag inte fortsatte med musiken så gav dem sena tonåren mig mycket.
 
Vad hade du för betyg?
Jag gick ut med ett G och resten var 50/50 VG och MVG.
 
Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?
Den roligaste kursen jag läste var estetisk orientering där vi fotade, redigerade och typ bara lekte borta på bild och media. Mitt sämsta ämne var matte. Den äldsta av mina kära bröder fick den logiska statistik hjärnan och jag fick den kreativa språk hjärnan.
 
Utbildade du dig efter gymnasiet?
Jag har läst ett år på journalistprogrammet på Strömbäcks folkhögskola men insåg då att jag inte ville jobba som journalist. Att den lilla delen grafiskt vi hade var roligare än allt annat vi någonsin gjorde. Så jag byte bana och har nu senast läst kurser i grafisk design och media.
 
Vilket var ditt allra första jobb?
Som lägerledare sommaren innan jag fyllde 16.
 
 
Vad har du mer haft för yrken?
Har haft massor av småjobb men dem som jag haft under en längre period är; Cafébiträde, församlingsassistent, konfirmationsledare och sexualinformatör.
 
När hamnade du i den banan du är i idag?
Nu har jag sökt ett program inom grafisk design och den banan hamnade jag på efter journalistprogrammet.
 
Vilken är stunden då du liksom visste att du är på rätt väg?
Det vet jag inte riktigt än. Jobben sitter inte precis där och väntar på att jag ska ta examen för att sen välkomna mig med öppna armar och det kan ofta få mig att tveka. Men jag tycker att det är fruktansvärt roligt och inspirerande och jag hoppas att mitt intresse och passion för det jag gör ska räcka långt.
 
Vad brukar du få höra att du är bra på i ditt jobb?
Att jag är pålitlig, att jag alltid levererar och att jag är en bra ledare.
 
Vilka är dina sämsta sidor på arbetet?
Att jag kan bli otroligt arg, inte irriterad utan arg, om andra som jag jobbar med inte är proffsiga och gör sitt jobb. Men också att jag kan gräva ner mig riktig djupt i tron att det jag gör inte är bra nog och så sitter jag där i gropen och får inget gjort för att jag fokuserar på mina misslyckanden.
 
 
Vad skulle du vilja jobba med om du inte gjorde det du gör nu?
Jag älskar fortfarande att skriva och drömmer fortfarande om att bli författare.
 
Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?
Något som innefattar matte. Min bror ska bli statistiker och jag vet inte ens vad han gör.
 
Vad gör du om fem år?
Jag hoppas att jag jobbar på någon kommunikationsbyrå eller som illustratör.
 
Vad gör du när du är 60 år?
Reser och lever livet med min man när vårat barn har blivit stor.
Alice

Men vilken rolig annorlunda lista 😀

ISA

sånt här tycker jag är så roligt att prata om och läsa. Blir alltid karriärspeppad! haha

Svar: Jag med! Och det är väl det som är tanken.
Evelina

sandra.

så roligt att läsa sånt här :)
och vilken fin bild på dig!

Svar: Tack så mycket. Kul att du tycker om listan.
Evelina

Ljuva Julia

Fantastisk lista! Vad gör en sexualinformatör? Jag jobbar på högstadiet och vi har lite knepigt att få till sexualundervisningen då eleverna inte har förtroende för sin lärare - och läraren vill inte heller. Vi söker alternativ till detta, så att vi kan ta hjälp utifrån... är det en sexualinformatör vi ska söka?

Svar: Ja jag tycker att ni ska använda er av en sexualinformatör. Jag jobbar för RFSU och vi som är informatörer åker ut till skolor och håller i ett 90x2 min pass om allt från könsorganens anatomi till relationer, samtycke, sexuellaläggningar och könssjukdomar m.m. Vi tar klassen/gruppen i grupper om 2 och varje grupp får 90min var. Det kan variera beroende på hur mycket frågor varje grupp har. Det brukar vara uppskattat att vi kommer eftersom att vi tycker att det är kul att hålla i pass, dem inte känner oss och kan därför fråga vad som helst.
Men om du är intresserad så kan finta kontakt med RFSU Umeå och prata detaljer.
Evelina